Echtscheidingsmediation

Mediation bij scheiding is een methode waarbij u samen op zoek gaat naar een oplossing die bij u past. Een duurzame, rechtvaardige oplossing. Het proces van afhandeling van een scheiding via een scheidingsbemiddelaar noemt men ook wel mediation. Mediation is voor echtscheidingen een beproefde methode. Een echtscheiding is een schokkende gebeurtenis in een mensenleven. Daarbij spelen emoties een grote rol. Pas nadat de emoties onder controle zijn, kunnen er goede afspraken gemaakt worden. Een scheidingsbemiddelaar is getraind in het begeleiden van dit proces.

De mediator begeleidt u in dit proces. Het is een snelle en minder kostbare manier om een scheiding te realiseren. Als mediator verstrekken wij beide partijen alle relevante actuele juridische en financiële / fiscale informatie en begeleiden wij het proces bij het vinden naar een passende oplossing voor uw situatie.

De juridische kennis is van belang bij het vinden van een duurzame en werkbare oplossing. Hierbij worden ook de fiscale en financiële gevolgen helder in kaart gebracht zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Het afwikkelen van een scheiding vergt grondige kennis van zowel het psychologische proces als het juridische proces (bijv. huwelijkse voorwaarden die ingewikkeld kunnen zijn) als ook het financiële proces.

Ook het psychologische proces (het afhechten van de relatie en bijv. emotionele blokkades herkennen en benoemen) zijn een essentieel onderdeel van dit proces en bij een goede begeleiding een gedegen basis voor de toekomst.

Van groot belang is dat de partners bereid zijn te zoeken naar oplossingen en bereid zijn compromissen te sluiten.

Scheidingsbemiddeling en kinderen

Een scheiding heeft een enorme impact op een kind. Het is het begin van een reeks veranderingen in het leven van een kind. De bemiddelaar staat de ouders bij in het proces waarin goede afspraken gemaakt moeten worden. Afspraken die ervoor moeten zorgen dat er zo min mogelijk strijd is en de kinderen niet worden belast.

Ook voor kinderen is er een plek in de bemiddeling. De kinderen kunnen door de bemiddelaar worden gezien en gehoord. Er wordt rekening met hen gehouden. Het treffen van een regeling is uiteraard de verantwoordelijkheid van de ouders.